studio 2112landscape architecture

Artist for Humanity EpiCenter

The concept for the AFH EpiCenter Expansion combines cultural and contextual elements into the landscape which reflects the mission and values of the organization. Drawing inspiration and references from the rich urban fabric of South Boston and Innovation District, a series of related but unique landscape spaces will provide flexible areas for the many teen artists, staff and community events at AFH and connect the site to the region.

The landscape design supports the Energy Positive and sustainability goals of the project through microclimate, stormwater management, pavement materials and proposed plantings. Stormwater is intercepted through a series of permeable pavements and planting areas embedded in the sidewalk along A Street. Moveable furniture creates welcoming spaces along the heavily traveled sidewalk which will be interspersed with installations by the teen artists.

The café and gallery are located on the highly transparent first and mezzanine level of the building, minimizing the separation between interior-exterior and encouraging users to interact with the landscape and building. The art transcends this interior-exterior boundary as well and allows the landscape to become an important neighborhood link from the Fort Point Channel to West Broadway T Station, creating an engaging ‘art corridor’ along A Street. 


Location: South Boston, MA
Architect: Behnisch Architekten
Phase: Design Development


Projects

Previous Work